Bardzo dobra wiadomość dla pacjentów Szpitala Powiatowego w Proszowicach. Placówka podpisała umowę na realizację programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalach”. Pierwsze zmiany zostały już wprowadzone.
– Oznacza to przede wszystkim, że posiłki podawane naszym pacjentom są przygotowywane z pełnowartościowych produktów, ale to jeszcze nie wszystko. Od przyszłego roku pacjenci będą mieć do wyboru posiłek. Będzie on także dostosowywany do zaleceń konkretnej diety rozpisanej dla osób hospitalizowanych w naszej placówce – mówi Zbigniew Torbus, dyrektor Szpitala Powiatowego w Proszowicach.
Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów w szpitalach. Realizacja programu ma się odbywać poprzez zapewnienie pacjentom wyżywienia odpowiedniego do stanu zdrowia.
W związku z realizacją programu pilotażowego szpital publikuje na swojej stronie internetowej zdjęcia, co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu.