Jak w piękny i ciekawy sposób uczyć o historii? Co robić, aby zachować pamięć o naszej przeszłości? Członkowie Stowarzyszenia Bojowe Schrony Proszowice wiedzą o tym najlepiej! A teraz, wiedzą również, że pożyteczne można połączyć z przyjemnym. Taki charakter miał bowiem sobotni Festiwal Kuchni Polowej – było coś dla oka i ucha, coś dla ciała i coś dla duszy. Wyjątkowe eksponaty historyczne, pyszne jedzenie i lekcje żywej historii opowiadane przez prawdziwych pasjonatów historii zyskały atencję zarówno dzieci, jak i dorosłych.
– Witam wszystkich na naszym wydarzeniu. Dojazd na ostatnią imprezę utrudniały ogromne zaspy śnieżne, tym razem mamy potężny upał. Mimo wszystko Państwo zawsze dopisują i za to Wam bardzo serdecznie dziękujemy – rozpoczął wydarzenie Wojciech Pasek, członek Stowarzyszenia. – Dzisiejsze wydarzenie to spotkanie z historią, zarówno ostatnich stu lat, jak i wojen, które miały miejsce na naszym terenie, ale również tą bardziej odległą. Staramy się w naszych podróżach w czasie przenosić się coraz dalej, ponieważ nasz region jest wyjątkową skarbnicą pod względem archeologicznym i przed nami jeszcze wiele do odkrycia. Myślę, że na dobre wrośliśmy w krajobraz województwa małopolskiego – dodał Adam Psica, członek Bojowych Schronów Proszowice.
Pierwszym akcentem Festiwalu Kuchni Polowej było przywitanie zaproszonych gości i podziękowanie im za wsparcie, jakim obdarzają działania podejmowane przez stowarzyszenie. W wydarzeniu udział wziął m.in. Zastępca Szefa Kancelarii Prezydenta RP Piotr Ćwik, który przyznał:
– Jestem w tym miejscu, po raz pierwszy i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem tego, co zobaczyłem przed chwilą, jeśli chodzi o Izbę Pamięci. To miejsce, które ukazuje ogrom pracy, jaką na co dzień wykonuje stowarzyszenie (…) prezentujące ważne wydarzenia z historii naszej Ojczyzny, ale przez pryzmat tych wydarzeń, które działy się lokalnie na ziemi proszowickiej. Całej działalności, którą Państwo prowadzicie, gratuluję i życzę, aby udało się ją skutecznie rozwijać, prowadzić i poszerzać.
Tuż po części oficjalnej odbył się konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich. Na zaproszenie odpowiedziały Panie z KGW: Pamięcice, Hebdów, Czernichów, Glewiec, Piotrkowice Wielkie, Karwin, Biórków Wielki. Zdaniem komisji konkursowej najlepsza okazała się karkówka z kapustą przygotowana przez KGW Czernichów. Na podium uplasowały się również żeberka w kiszonej kapuście zaserwowane przez KGW Karwin oraz zupa gulaszowa przyrządzona przez KGW Piotrkowice Wielkie. Zwyciężczynie konkursu otrzymały nagrody ufundowane przez Starostę Powiatu Proszowickiego Wojciecha Rzadkowskiego oraz Wójta Gminy Koniusza Huberta Wawrzenia.
Festiwalowi Kuchni Polowej w Karwinie przyświecało hasło „murem za polskim mundurem „.
– Hasło to ma nam przypomnieć, że każdego dnia na naszej wschodniej granicy setki osób, żołnierzy, funkcjonariuszy policji, straży granicznej i wielu innych służb broni bezpieczeństwa naszego kraju. Dzięki tym działaniom my możemy bez obaw spotkać się na wydarzeniach, takich jak to dzisiejsze – tłumaczył Adam Psica.
Oprócz różnorodnych stoisk grup rekonstrukcji historycznej prezentujących unikatowe pamiątki przeszłości, uczestnicy festiwalu mogli bezpłatnie zwiedzić Izbę Pamięci stworzoną od podstaw przez członków Stowarzyszenia Bojowe Schrony Proszowice. Ogromnym zainteresowaniem cieszyła się także prezentacja badań archeologicznych we Wroninie dotycząca cmentarza sprzed 1000 lat, którą poprowadziła Agata Sztyber z Instytutu Archeologii Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz stoiska wojska i służb mundurowych.
Muzycznym akcentem wydarzenia był koncert Orkiestry Dętej „Przyszłość” z Niegardowa.
W wydarzeniu udział wzięli m.in.: Zastępca Szefa Kancelarii Prezydenta RP Piotr Ćwik, Radny Sejmiku Województwa Małopolskiego Józef Gawron, Starosta Powiatu Proszowickiego Wojciech Rzadkowski, Członek Zarządu Powiatu Proszowickiego Stanisław Mierzwa, Radny Rady Powiatu Proszowickiego Rafał Chmiela, honorowy członek Stowarzyszenia Bojowe Schrony Proszowice Wiesław Rudek, Wójt Gminy Koniusza Hubert Wawrzeń, Wójt Gminy Pałecznica Marcin Gaweł, Wójt Gminy Radziemice Marek Słowiński, Zastępca Wójta Gminy Igołomia-Wawrzeńczyce Łukasz Sendor, Sołtys Wsi Karwin i Radny Rady Gminy Koniusza Marcin Pająk, Zastępca Komendanta Powiatowego Państwowej Straży Pożarnej w Proszowicach bryg. Michał Pawłowski.
Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Marszałek Województwa Małopolskiego Łukasz Smółka. Festiwal odbył się dzięki wsparciu finansowemu Województwa Małopolskiego w ramach Mecenatu Małopolski oraz Gminy Koniusza.